תוכנית המתאר הכוללנית החדשה למועצה האזורית מגידו, שהעבודות להכנתה נמשכו יותר משנתיים, תיחשף לראשונה לציבור ביום שני, 11 בנובמבר, באולם התרבות האזורי שבקיבוץ עין השופט. התוכנית עוסקת בין השאר בזהותה ובאופייה של המועצה מול מגמות הפיתוח וההתחדשות של הערים בסביבתה, צורכי הפיתוח של הישובים, מערך התנועה והכבישים במועצה, מערך השטחים הפתוחים ושטחי החקלאות, מבני הציבור המשרתים את הקהילות השונות, מערך התשתיות בישובים ונושאים סביבתיים.
עם תום התכנון ולפני הגשתה לגורמים הסטטוטוריים לאישור הוזמן הציבור לשמוע ולהעיר את הערותיו. יצוין שתוכנית המתאר הכוללנית קובעת מדיניות תכנון כוללת, ובה בעת עליה להנחות את התכנון המפורט הנגזר ממנה. לאחר אישורה תוכל הוועדה המקומית, עם הסמכתה, לקבל את מלוא סמכויות התכנון, לקדם ולאשר תוכניות מתאר מקומיות ותוכניות מפורטות התואמות את תכנית המתאר, מבלי להזדקק לאישור הוועדה המחוזית.
מהנדס המועצה האזורית מגידו ברוך שמיר: “הגענו לשלב שהוא כמעט סופי ואנחנו מבקשים להציג את המסמך המסכם לציבור. מדובר במסמך אסטרטגי שמתווה את חזון המועצה ויישוביו, והציבור צריך להבין את משמעויותיו. לאחר המפגש התוכנית תוגש לגורמים הסטטוטוריים המאשרים כמסמך מושלם ומגובש, שעבר את כל השלבים והתהליכים הנחוצים, והם אמורים לאשר את המסמך”.
מה כולל המסמך המושלם?
“עיקר המסמך הוא הוראות התוכנית. יש שם אמנם גם תשריטים אבל באופן מאוד מוגבל. ההוראות הללו נותנות הנחיות מאוד ברורות במטרה לקדם תכנון מפורט נקודתי של מתחמים מסוימים בתחום התוכנית. חזון המועצה האזורית הוא להישאר מועצה כפרית עם שמירה על השטחים הפתוחים והחקלאיים. ייעשה בינוי מושכל וזהיר ברוח המרחב הביוספרי. התוכנית לא מביאה לשינוי תפיסתי אלא עושה סדר איפה אפשר לפתח ואיפה לא. היישובים יגדלו למקסימום הקיבולת שלהם לפי מה שנקרא ‘מעגל חיים’, שהוא גודל שמאפשר לקיים מערכת של היזון חוזר, כלומר לספק את כל הצרכים. לפיכך הישובים יגדלו באופן הדרגתי כדי לא להיפגע. יעד הגידול של המועצה הוא מ-13,000 תושבים כיום ל-25,000 בשנת היעד 2040. לא תהיה בנייה לגובה בתחום שיפוט המועצה האזורית, אבל הצפיפות ביישובים הכפריים תגדל לשלוש וארבע יחידות דיור לדונם בממוצע, ולא שתיים או שתיים וחצי יחידות דיור לדונם כפי שזה היום. עוד בתכנון להפוך את אחד הישובים הכפריים הקיימים היום ליישוב קהילתי שיוכל להכיל 800 יחידות דיור, שעל פי ממוצע של שלוש נפשות במשפחה יביא אותו לגודל של 2,400 נפש. מבחינת מספר התושבים היישוב הזה יהיה הגדול ביותר מבין יישובי המועצה הקיימים היום. בתחום התחבורה יעובו המערכות הקיימות ולא צפויה תוספת של כבישים”.
מה יקרה בעתיד אם יחולו שינויים בצורכי היישובים שהתוכנית לא הביאה בחשבון?
“כל הרעיון בתוכנית כזו היא לאפשר גמישות מירבית בתכנון, כמובן בהתאם למגבלות שמאפשרות פיתוח מושכל כמו זכויות בנייה, היקפים, אזורים שמותר לבנות בהם ואזורים שלא ואיך אמורה הבנייה להיעשות. ההנחיות הללו יהיו רשומות באותה חוברת הוראות. התוכנית נותנת מענה לגידול בצורכי היישובים והיא גם תואמת את מסמך התכנון ליישובים כפריים של הוועדה המחוזית, כך שלכל בעיה שתצוץ יש פתרון בתוכנית”.